Кнез у сенци историје (Александар Карађорђевић)
1/3
Кнез у сенци историје (Александар Карађорђевић)
2/3
Кнез у сенци историје (Александар Карађорђевић)
3/3
Популарни наслови

Историја Војислав Несторовић

ISBN-978-86-6150-004-6 13.5 x 20.5 511 Тврд Ћирилица 2022

2.160 рсд 2.400 рсд

Кнез Александар је владао као други од укупно петорице владара које је династија Карађорђевић дала српском, односно (касније) и југословенском престолу. Занимљива је чињеница да је он најдуже од свих владара из ове династије био без научне биографије. То је, разуме се из наведеног, један од основних мотива за настанак ове књиге.

Доносећи нам детаље из живота овог српског владара и његове породице аутор нас води кроз Београд средином 19. века и свет политичких идеја који ствара једно модерно друштво и државу, друштво које превазилази оријенталне навике и уводи Србију у најужи европски круг земаља, тада троструко малобројнији него данас. Дочарава нам архитектуру, моду, социјалне и културне прилике тадашњег Београда, техничке новитете, уметничке заокрете и стварање државних институција које постоје и данас.

И тада, као и данас, Србиja тражи своје место под сунцем, балансирајући између интереса великих сила. Галерија ликова коју нам Небојша Јовановић као на филму представља, њихови политички и људски сукоби, завере и издаје, изгледају нам тако познато, готово предвидиво.

Војислав Несторовић, уредник издања

Небојша Јовановић

Приредио је око педесет наслова домаће мемоарске и дневничке грађе из 19. и 20. века. Идејни је творац и уредник првих модерних уџбеника за историју у Србији (Завод за уџбенике и наставна средства, Београд, 2001-2004), потпуно ослобођених идеологије, новог формата, дизајна и дидактичких решења, којима су постављени стандарди за све ...

Опширније

Препорука из едиције

Ускоро
Песме и приче о боју на Косову

Народне епске песме и приче

Песме и приче о боју на Косову

Ускоро
Косовска битка

Јован Мишковић

Косовска битка

попуст 15.00%
Српске народне приповетке
1.900 рсд
1.615 рсд
попуст 15.00%
Знаменити Срби у записима и анегдотама
1.800 рсд
1.530 рсд
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa