Кнез Арсеније Карађорђевић, заборављени
1/2
Кнез Арсеније Карађорђевић, заборављени
2/2
Најновији наслови
Најпродаванији наслови
Популарни наслови

Историја Предраг Ковачевић

ISBN-978-86-6150-003-9 13.5 x 20.5 231 Тврд Ћирилица 2022

1.341 рсд 1.490 рсд

Породица и династија Карађорђевић владала је Србијом и предводила српски народ у најважнијим тренуцима савремене историје. Али, изузев вожда Карађорђа и каснијих краљева, скоро да нико не зна остале чланове те велике породице. Они су заборављени Карађорђевићи. Породица Карађорђевић је, без обзира на нечије склоности, незаобилазан део српске националне историје а, истовремено, јавност изван генералних прича о краљевима није упозната са њеним члановима. Амбиција ове књиге је да подсети на оне Карађорђевиће који су заборављени, за које јавност готово да не зна, а који су такође били део историје и који су били симбол не само породичне лозе Карађорђеве него и српског народа, којем су припадали и којег, у основи, нису никада напустили. Ти заборављени Карађорђевићи су у много чему били истинскији представници своје породице и народа јер нису имали званичне функције и нису били спутани обавезама власти и историје.

Ова књига се бави кнезом Арсенијем Арсеном Карађорђевићем. Он је син кнеза Александра, брат краља Петра I и отац кнеза Павла, намесника. И кнез Арсен је међу заборављеним Карађорђевићима; за његово време, међутим, везани су и други заборављени којима се у књизи такође посвећује пажња.  Били су веома необичне личности. Некако, најнеобичнији Карађођевићи су најбрже заборављени. Али, они су, упркос забораву, део породице која је оставила неизбрисив траг у српској историји. Утолико пре што су Карађорђевићи народна династија - они не долазе из аристократских слојева - и што њени чланови личе на свој народ, део су идентитета свог народа.

Кнеза Арсена у овој књизи прате судбине других Карађорђевића. За њих скоро да нико и не зна а они су такође симболи те породице и њене судбине. Ова књига је прилика да их се сетимо и покушамо да их отргнемо од заборава.

Окосницу књиге чине судбина и живот кнеза Арсена; али, ту је и кнегиња Јелена Петровна Романов, кћерка краља Петра I, као и једна потпуно заборављена и, на жалост, изумрла породична грана. У српској и југословенској јавности, утисак је, нико не зна да су они и постојали. Кнез Арсен се још понегде и помене због митова о његовом ратничком животу и захваљујући томе што је његов син, принц Павле био намесник Краљевине Југославије у једном од њених најсудбоноснијих периода.

Кнез Арсен је био веома необичан човек, у великој мери несрећан, али није ишао из рата у рат и убијао све око себе. Био је човек свога времена и соја, наизглед хладан и уздржан, спреман на ризик без видљивог разлога, коме се препушта и о којем размишља тек када се све заврши. Иза тог јавног лика био је осетљив и тужан. [...] Арсен је један од оних људи којих одавно нема; нема више таквих личности, нема људи са биографијама. И зато је важно подсетити се на њега и његов живот, који је део националне историје и историје српског народа.

Синиша Љепојевић, аутор

Синиша Љепојевић

Синиша Љепојевић је новинар и публициста. Највећи део каријере провео је у но­винској агенцији Танјуг. Бави се савременом политичком историјом и до са­да је објавио осам књига на српском језику. Живи у Лондону и Београду.

Опширније

Препорука из едиције

Ускоро
Песме и приче о боју на Косову

Народне епске песме и приче

Песме и приче о боју на Косову

Ускоро
Косовска битка

Јован Мишковић

Косовска битка

попуст 15.00%
Српске народне приповетке
1.900 рсд
1.615 рсд
попуст 15.00%
Знаменити Срби у записима и анегдотама
1.800 рсд
1.530 рсд
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa