МИХАИЛО И ЈУЛИЈА
1/1
Најновији наслови

Сведочанства Војислав Несторовић

ISBN 978-86-6150-037-4 14 x 21 324 Тврд Ћирилица 2023

1.620 рсд 1.800 рсд

О књизи

приредио СИНИША ЉЕПОЈЕВИЋ

200 година од рођења Кнеза Михаила Обреновића обележава и Народно дело!

Тачно два века од рођења кнеза Михаила Обреновића, односно 155 година од убиства, прича о његовом животу, владању, свргавању, љубавима и смрти је још увек актуелна и једнако загонетна. Неће ни неколике књиге објављене овим поводом, ни филмови и позоришне представе одглумљене на ову тему дати битно нове одговоре. Али, добро је да сазнамо и разлучимо шта су чињенице, а шта је дописивано и доштампавано у међувремену. И да се подсећамо...

Посебно интригантан је онај део Михаилове биографије који се односи на лични живот. О томе је књигу написао 1940. године наш врсни историчар Драгослав Страњаковић под насловом "Михаило и Јулија", а Народно дело је оживљава и доноси пред читаоце управо на том, сада већ архаичном, Страњаковићевом српском језику, али у новом руху, какве су и друге наше обновљене старе књиге.

Сам Страњаковић о књизи каже: "У овом делу су неке ствари први пут изнете, многе нетачности исправљене, а извесне појединости утврђене. Тако је скинуто са дневног реда питање о пореклу Јулијином. Утврђено је да она није била потомак средњевековне породице Јанка Хуњадија, познатог у нашим народним песмама под именом Сибињанин Јанко. Песму "Што се боре мисли моје" несумњиво је саставио кнез Михаило, али она није била намењена Катарини. О песми се знало 4 године пре него што се Михаило заљубио у Катарину."

Драгослав Страњаковић

Опширније

Препорука уз изабрану књигу

попуст 10.00%
Балканско путовање

Прир. Синиша Љепојевић

Балканско путовање

1.900 рсд
1.710 рсд
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa