Путовање поручника Матије
1/3
Путовање поручника Матије
2/3
Путовање поручника Матије
3/3

Историја, Сведочанства Војислав Несторовић

ISBN-978-86-6150-000-8 13.5 x 20.5 383 Тврд Ћирилица 2022

1.890 рсд 2.100 рсд

Узбудљива прича настала на основу аутентичног дневничког записа који се, као необјављена грађа, чува у Бечком ратном архиву, али и на основу других извора из фондова тог архива на немачком језику. Дневник аустроугарског официра Матије Мурковића, ратног заробљеника у Србији, води нас кроз чудесну метаморфозу његовог става према Србима и Србији - од острашћене мржње до дивљења српском народу, српској хуманости и узвишеној људској и војничкој части.

Допавши у заробљеништво, десетине хиљада аустроугарских војника и официра креће са српском војском, која се повлачи преко Албаније, на путовање које ће им донети страшније недаће од ратних. Глад, хладноћа, исцрпљеност, болест, људска патња која се не може уснити у најгорим кошмарима, прати их на путу преко планина Албаније.

О том путовању говори овај несвакидашњи роман Небојше Јовановића, доневши нови, досад неописан, поглед на Србе и Србију - поглед из угла непријатеља. Драгоцена исповест поручника Матије која објашњава свету какви су заправо Срби, могла би и данас одјекнути истом гласном поруком.

Војислав Несторовић, уредник издања

Небојша Јовановић

Приредио је око педесет наслова домаће мемоарске и дневничке грађе из 19. и 20. века. Идејни је творац и уредник првих модерних уџбеника за историју у Србији (Завод за уџбенике и наставна средства, Београд, 2001-2004), потпуно ослобођених идеологије, новог формата, дизајна и дидактичких решења, којима су постављени стандарди за све ...

Опширније

Препорука уз изабрану књигу

попуст 10.00%
Балканско путовање

Прир. Синиша Љепојевић

Балканско путовање

1.900 рсд
1.710 рсд
попуст 20.00%
Знакови поред пута
2.350 рсд
1.880 рсд
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa