Хитлерови одреди смрти
1/2
Хитлерови одреди смрти
2/2
Најновији наслови
Популарни наслови

Историја Предраг Ковачевић

ISBN-978-86-6150-008-4 13.5 x 20.5 280 Тврд Ћирилица 2022

1.890 рсд 2.100 рсд

* Све што нисте знали, а треба знати о нацизму и SS-у *

Други светски рат остаће упамћен по до тада незабележеном разарању и масовном истребљивању готово целих нација. У том ковитлацу хаоса постојале су многобројне организације, формације и структуре, специфичне за тоталитарне државе, које су спроводиле политику уништавања. Посебно интригантна и историјски занимљива је делатност SS-a (Schutz-Staffeln) - Заштитних одреда, чији су припадници били елита националсоцијализма, познати као Црни корпус (Schwarzes Corps). Одабрани по расним критеријумима, ови добровољци у црним униформама имали су задатак да спроведу у дело претходно конципиране идеје вође - Адолфа Хитлера. Идеологија нациста је тражила одважне, беспоговорно послушне и до крајњих граница одане извршиоце националсоцијалистичке расне идеологије. Нацистичка држава тежила је тоталитарним средствима која су укључивала „решење јеврејског питања“ и освајање „животног простора“ (Lebensraum) на истоку. То су били синоними за пројекат убијања, истребљења и геноцида који је требало спроводити над „подљудима”. Посебан задатак да Хитлерове замисли изврши и спроведе у дело, добио је Хајнрих Химлер (Heinrich Himmler), човек који ће у светску историју ући као највећи технократа смрти, хладнокрвни командант масовног злочина и тамничар милиона. Химлер је располагао директном одлуком да ли ће и колико дуго живети, читави народи у земљама окупиране Европе. Неограничена власт којом је Химлер располагао потицала је од огромног Хитлеровог поверења према „верном Хајнију“, како га је вођа звао од миља, у интимном кругу. Најважнија питања о националсоцијализму која се након скоро једног века намећу, углавном су разматрана и промишљана од стране историчара, политичара, државника, мемоариста, војних команданата, заробљеника, затвореника, новинара и књижевника. Са наше историјске дистанце, која је сасвим довољна за рационално сагледавање проблема, чини се да се нека питања поново постављају. 

Владимир Баровић

Владимир Баровић је редовни професор на Филозофском факултету у Новом Саду на Одсеку за медијске студије. Магистрирао је 2007. године на Филозофском факултету у Новом Саду, Одсек за историју (смер Историја Југославије) и одбранио тезу „Утицај националсоцијалистичке идеологије и значај медија на политичка збивања међу ...

Опширније

Препорука из едиције

Сајамски попуст 10.00%
Путовање поручника Матије

Небојша Јовановић

Путовање поручника Матије

2.100 рсд
1.890 рсд
Сајамски попуст 10.00%
Кнез у сенци историје (Александар Карађорђевић)
2.400 рсд
2.160 рсд
Сајамски попуст 10.00%
Кнез Арсеније Карађорђевић, заборављени
1.490 рсд
1.341 рсд
Сајамски попуст 10.00%
Александар I  - ВИТЕШКИ КРАЉ
3.300 рсд
2.970 рсд
Бесплатна испорука
За све поруџбине изнад 3.000 РСД
Подржани су сви начини плаћања
MasterCard
Maestro
Visa
DINA
American express
BancaIntesa
MasterCard Sec
Verified by Visa

Web страница кориси колачиће и поштује вашу приватност! Колачиће користимо за функционалност wеб странице, што боље корисничко искуство, статистика. Настављајући своју посету на нашој wеб страници, пристајете на то да користимо колачиће, али не и личне податке.